Misiune

De ce ROMars?
Aceasta misiune, la care participa trei cercetatori ai Agentiei Spatiale Romane si trei alti tineri romani, are ca scop promovarea explorarii planetei Marte in randul publicului romanesc, si efectuarea de cercetari la o baza analoga martiana aflata in statul Utah, SUA. 
Romania este o tara de pionieri aerospatiali - de la Conrad Haas, inventatorul rachetei in trepte, la Herman Oberth, parintele erei spatiale, la Traian Vuia, pionier al aviatiei moderne si la Henri Coanda, inventatorul avionului cu reactie. Acum trei decenii, romanii au avut bucuria de a-l vedea pe compatriotul nostru, Dorin-Dumitru Prunariu, zburand in spatiu. In ciuda acestor fapte extraordinare, explorarea spatiului nu este atata de cunoscuta precum ar trebui in randul publicului larg sau a facvtorilor de decizie din Romania. Misiunea ROMars isi doreste sa schimbe aceasta stare de fapt. Trimiterea unui echipaj 100% romanesc la statia de cercetari MDRS - a primului echipaj Romanesc pe "Marte" - va face valuri in mass media romaneasca.  Echipajul RoMars este divers in competentele sale, dar suntem uniti cu totii de dorinta de a contribui la explorarea planetei Marte si la popularizarea explorarii spatiale in Romania.

De ce MDRS?
MDRS - Mars Desert Research Station - Statiunea de Cercetari Martiene din Platoul Colorado - este un habitat martian simulat (sau o Statie Analog Martiana) apartinand Mars Society. Statia se afla in San Rafael Swell, Utah, Statele Unite ale Americii. Daca spre deosebire de managerii misiunii  holywoodiene "Capricorn One" echipajele MDRS nu induc in eroare publicul cum ca desertul american ar fi planeta Marte, participantii la misiune se comporta totusi ca si cum in cele doua saptamani de simulare martiana s-ar afla pe Planeta Rosie. Din momentul sosirii la MDRS, echipajele sunt obligate sa poarte un scafandru spatial pentru activitatile din afara habitatului, care sa ii protejeze de mediul inconjurator "necrutator" al "planetei Marte". 
Mars Society este o organizatie internationala non-profit creata cu scopul de a convinge factorii de decizie si publicul larg despre beneficiile explorarii planetei Marte. Mars Society isi aduce la indeplinire aceste sarcini prin activitati precum misiuni la MDRS, prin competitia de rovere martiene, etc.
Habitatul este un cilindru cu doua etaje cu un diametru de aproximativ 10 metri, si care este folosit ca arie de locuit in timpul simularii (etajul) si ca atelier care gazduieste laboratorul geologului si al biologului misiunii (parterul). Langa habitat se afla GreenHab - sera hidroponica, si observatorul astronomic Musk - locul de munca al astronomului misiunii.





(Imagini - credit Mars Society)
Harta Utah