joi, 30 decembrie 2010
Dragos: "Arta noastra consta in a gasi un echilibru intre spaima de a fi om si minunea de a fi om" - C.C.
Eu am avut sansa sa calatoresc singur in Antarctica, aproape de Polul Nord, acum pe Marte cu o echipa minunata, nu pentru a privi locurile respective cu ochi de om de stiinta ci pentru a "vedea" lumea cu simturi de om. Aceasta este ocolul nostru pe care trebuie sa il facem, fiecare dintre noi avem altul si altul si altul. Sa ne scriem cu bine de pe drum.
vineri, 26 noiembrie 2010
joi, 28 octombrie 2010
Exploratorii - Space exploration is in our genes. We are just returning home to the stars.
![]() |
Calea lactee asa cum se vede ea din Noua Zeelanda unde se infasoara in jurul orizontului |
Mai multe povesti instelate aici
joi, 21 octombrie 2010
Haritina: Marte, aducatorul
Marte – zeul, frumosul, razboinicul, aducatorul primaverii, planeta pe care o zi se cheama “sol” (insorita), Marte rosu, albastru, verde (vezi Kim Stanley Robinson), Marte cu cel mai inalt munte (Olympus) si cel mai mare canion (Valles Marineris) din sistemul solar, Marte cu cei doi strajeri ai sai, satelitii Frica (Phobos) si Teroarea (Deimos). Marte, pe care Steaua Polara se cheama Deneb (din constelatia Crucii Nordului – Cygnus), Marte rivalul lui Antares (anti-Ares – Ant’Ares) giganta rosie din constelatia Scorpius.
Marte rosu.
O (un) sol pe Marte dureaza cu patruzeci de minute mai mult decat o zi de-ale noastre si o primavara tine sase luni terestre.
Holst l-a tradus pe Marte in sunet. Nasa l-a tradus in imagini superbe si doar de noi restul va depinde daca il vom adapta pentru viata.
luni, 18 octombrie 2010
Virgiliu: Despre rovere si stele cazatoare
O minge de foc, o scânteiere, şi apoi o explozie de alb. O sămânţă căzu din cer şi se grăbi să înflorească. Trezit din somnul său interplanetar, un cărăbuş de Mai se furişă dintre petale, întinzându-şi aripile la soare. Sonda spaţială Spirit a sosit pe Marte.
Au ajuns la marginile sistemului solar, şi s-au scăldat în atmosfera planetei Jupiter. Au călărit pe cocoaşele asteroizilor, şi au cules polenul cometelor. Exploratorii robotici au pătruns dincolo de graniţele prezenţei umane. Corpurile noastre fragile nu ar putea să suporte presiunile pe care ei le îndură - ei nu au nevoie de sisteme elaborate de menţinere a vieţii, nici nu pretind să se întoarcă acasă din peregrinările lor. Sunt maşinării minunate – dar rămân doar maşinării.
Nu au frică, dar nu simt nici plăcere. Pentru ei, un răsărit e doar un răsărit, nu un moment de poezie. Pentru ei, Marte e doar un peisaj golaş, nu o grădină japoneză de nisip. Suntem noi, oamenii, cei care găsim poezie dincolo de imaginile pe care ei le transmit. Suntem noi, oamenii, cei care visăm ca într-o zi să ne facem cuibul printre stele. Ei nu au vise proprii, dar ne poartă în cosmos propriile noastre vise. Nu trebuie să alegem între explorarea robotică şi cea umană. Într-o minunată simbioză, avem nevoie de ei, şi ei au nevoie de noi - fiindcă nu e puterea soarelui sau a atomului care îi poartă către stele, ci propria noastră viziune.
Sunt deschizătorii noştri de drumuri, sunt mesagerii noştri. Sunt vocile care propovăduiesc în deşertul marţian venirea noastră. Avem nevoie de ei să ne deschidă cărările - unde merg ei, noi trebuie să urmăm.
Fiindcă doar noi, oamenii, ne punem dorinţe când cade câte o stea.